Hver anden arbejder i sommerferien

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

Hver anden arbejder i sommerferien

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

I den seneste uge har jeg givet et hav af interviews til forskellige medier om stressniveauet hos danskerne op til ferien. Forskellige nye undersøgelser viser nemlig, at 37% af danskerne går stressede på ferie, og at hver anden arbejder i ferien. Og det er alt, alt for mange.

De 37% undrede mig nu ikke; hvert år ser vi, hvordan rigtig mange danskere bliver fanget af feriefælden; alt det, som skal afsluttes, afrundes og styres af før, vi tager afsted på sommerferien. Og det er både i privatlivet såvel som i arbejdslivet. Jeg må dog sige, at den undersøgelse, der i dag er offentliggjort fra DJØF, som angiver at mere end hver anden arbejder i ferien, alligevel overrasker.

Hver anden? Det er sgu mange. Det er dog stadig (kun) hver femte, som i høj grad bruger ferien på at arbejde, og således må vi tolke DJØF’s resultater som, at mere end hver anden løbende er på deres arbejdsmail, omend dog heldigvis ikke i ‘høj grad’.

Dette er dog stadig alt, alt for mange. Ud af de mange stressede danskere, der nu går på ferie, vil rigtig mange lægge sig syge med forkølelse eller ondt i halsen den første uge. Dette er altid et tegn på, at vi har skubbet ‘regningen’ foran os og været overbelastet i månederne op til ferien. Og det er virkelig en ærgerlig måde at gå på ferie på.

Mange danskere stresser også under selve ferierne – enten på grund af store ambitioner om den perfekte ferie samt al rejsestressen, eller fordi de er nødt til at arbejde i ferien. Det er bekymrende, at så mange som hver anden arbejder i ferien, og det er et udtryk for et generelt alt for højt pres i arbejdslivet i dag.

Som jeg sagde til journalisten, er det ikke fordi, at alle disse mange danskere er arbejdsnarkomaner, men derimod fordi, at mængden af arbejde samt kompleksiteten generelt er for stor. Der er ganske mange faktorer involveret i årsagerne hertil, og dem kan I læse om i mine bøger, men konsekvensen for den enkelte er, at man ikke får givet helt slip og restitueret fuldt ud i ferien.

Og let er det ikke. For mange kan det nemlig synes som pest eller kolera: Hvis man ikke er på mailen og dermed på arbejde i ferien, venter puklen efter ferien, og dette er stressende i sig selv.

På den anden side; hvis man er på mailen hver dag, er vi mentalt på arbejde i ferien, som ellers skulle bruges til frihed og restitution. Og det gælder ikke kun i den time, man er på mailen. Sindet slukker nemlig ikke bare, når computeren slukkes. Sindet arbejder videre, og giver kun langsomt slip på de mentale processer.

Løsningen skal skabes igennem bedre organisering i en global verden, og gennem at virksomhederne løbende bliver bedre til at balancere ansvar, deadlines, mål og ressourcer. Og til ikke at sende signaler til medarbejderne om, at det forventes, at de er tilgængelige i deres ferie.

Jeg tager selv på ferie på fredag, og skal blandt andet tilbringe et par uger i bjergene i det nordlige Californien, hvor jeg skal hente et par nye, helt unikke, krystal-syngeskåle med hjem, som jeg glæder mig til at præsentere jer for til efteråret i forbindelse med en række meditationsevents, vi kommer til at afholde.

Jeg er tilbage i august, nyd jeres sommerferie derude; der er et helt år til næste gang.

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

VIndermentalitet

Når Kongen finder hjem

I begyndelsen af året fik jeg en henvendelse om Executive Coaching fra en mand i slutningen af 50’erne, som både har skabt og solgt en lang række særdeles

Læs mere»