14 gode råd til at undgå stress

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

14 gode råd til at undgå stress

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

14 gode råd til at undgå stress

 1. TJEK DIG SELV FOR STRESS-SIGNALER
  Hvis der er signaler, så stop op. Tag en dag ud af kalenderen, eller sig fra dér, hvor det er nødvendigt
 1. SØRG FOR AT DIN ROLLE OG DIN OPGAVE ER KLART DEFINERET
  Der må ikke være tvivl om, hvad du står på mål for, og din indflydelse og din kompetence bør matche dit ansvar
 1. SIG NEJ TIL MERE ANSVAR…
  ..hvis du ikke får den uddannelse eller beslutningskompetence i organisationen, der skal til, for at løfte din opgave. Har du småbørn, så overvej, om det er nu, du skal sige ja til lederjobbet. Eller bestyrelsesposten i friskolen.
 2. BED OM JÆVNLIG FEEDBACK OG OPFØLGNING FRA DIN CHEF
  Sådan kan du sikre dig klarhed omkring din rolle og din opgave. Og en tæt relation til nærmeste chef øger endvidere robustheden overfor stress.
 1. LÆG BUFFERE IND I DIN KALENDER
  Mange møder om dagen er stressende, og du kommer bagud med ad hoc-tingene, så læg buffertid i din kalender, så du er optaget og ikke kan bookes ind til møder, men har tid til forberedelse, administration og så videre. Dette gælder også dine fritidsaftaler i privatlivet.
 1. HOLD FÆRRE MEN LÆNGERE PAUSER
  Det nytter ikke at holde små pauser, når ens arbejde er mentalt krævende. Det tager laaang tid for hjernen at give slip. Så længe du tænker, arbejder dit sind. Også selv om du ikke sidder ved skærmen.
 1. SØG STILLEOMRÅDER ELLER HJEMMEARBEJDE
  Hvis du sidder i storrumskontor bliver du dagligt overvældet med stimuli, støj og forstyrrelser. Det stresser nervesystemet.
 1. MÆRK EFTER, NÅR DU TRÆFFER BESLUTNINGER
  Hvis du mærker spænding, uro eller træthed, så sig nej. Hvis du mærker ro, glæde eller energi, så sig ja. Det gælder også i privatlivet.
 1. FLYT DINE TANKER
  Hvis de virker kaotiske og stressede, så gå i haven, hør en lydbog eller læs et ugeblad. Dyrk en sund grad af fortrængning. Det gælder om at få pulsen ned. Hver gang du tænker på det, som bekymrer dig, reagerer din krop med stresshormoner. Hver gang du holder op med at tænke på problemer slapper kroppen af. Alle tricks gælder for at flytte tankerne et andet sted hen.
 1. SE EN TV-SERIE
  TV-serier er designet til at hynotisere os lidt. Vi skal liiiige have det næste afsnit med. Når du ser en spændende TV-serie bliver du suget ind i et andet univers og kan ikke samtidig tænke på alt det, der stresser dig. Det nedsætter din mentale anspændthed, og du får mere ro i hele systemet.
 1. SOV 7,5 – 8 TIMER HVER NAT
  Nattesøvnen er noget af det mest regenererende af alt. Lav ikke noget mentalt krævende efter klokken syv om aftenen, så er det nemmere at ramme den dybe søvn.
 1. MOTIONÉR FOREBYGGENDE
  Hård fysisk aktivitet øger robustheden overfor stress. Men er du er du stresskollapset og sygemeldt, skal du ikke motionere. Gå i stedet en rolig tur eller lav lidt nænsom yoga i dit eget tempo.
 1. KØB GUIDEDE MEDITATIONER – OG BRUG DEM!
  Meditation nedsætter udskillelsen af stresshormoner, og det sænker pulsen og blodtrykket. Du får det godt helt uden at gøre noget som helst.
 1. SØRG FOR ALENETID
  Stress kommer af, at vi mister kontakten til os selv. Du kan bedst mærke dig selv, når du er alene og stille.

 

Du kan downloade Majken Matzaus 14 råd her

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

VIndermentalitet

Når Kongen finder hjem

I begyndelsen af året fik jeg en henvendelse om Executive Coaching fra en mand i slutningen af 50’erne, som både har skabt og solgt en lang række særdeles

Læs mere»