Har du vindermentalitet?

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

Har du vindermentalitet?

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

Undersøgelser viser, at der er visse personlige egenskaber eller karaktertræk, der er afgørende for, om vi kan skabe en succes i livet. Men er disse medfødte – eller er det træk, der kan udvikles? Og er disse træk altid positive, eller kan de have en personlig slagside? Det talte jeg med Beate Bille om i Euroinvestors Podcast om vindermentalitet: “Sådan koder du hjernen til at blive en vinder”.

Diskussionen om arv eller miljø er en gammel traver indenfor psykologien. Og dette gælder også indenfor performancepsykologien, hvor man igennem mange år har undersøgt, om der kan ses karaktertræk, egenskaber eller adfærdsmønstre, der går igen, hos mennesker, som er ekstremt succesfulde – fx. inden for sportens verden eller som iværksættere eller forretningsfolk.

Og der er nogle egenskaber, som går igen. Her kan du se et udpluk af de egenskaber, som man ofte brænder igennem hos meget succesfulde mennesker:

1. Optimisme
Succesfulde mennesker er optimistisk funderede. De fokuserer ensidigt på muligheder og bruger ikke mental energi på begrænsninger.

2. De tænker og drømmer stort
Og de er ikke bange for at fejle. At fejle bliver set som nødvendig læring på vejen til endnu mere succes. Men de drømmer ikke uden en plan. En plan bliver set som midlet til at nå målet. Som en kunde engang sagde til mig: “Man er ikke en rigtig mand, før man har oplevet en konkurs.”

3. De investerer i dem selv
Succesfulde mennesker hviler ikke på laurbærerne. De har konstant fokus på at lære, på at forbedre sig og på at udvikle sig personligt.

4. De netværker
Succesfulde mennesker har ofte skabt sig et stort netværk. De er opsøgende og søger sparringspartnere og sjælefrænder og er i det hele taget gode til at connecte.

5. De byder forandringer velkomne
Ja de trives ligefrem i forandringer, da forandringer ses som udviklingsmuligheder. Stilstand ses som død. Udvikling og forandring ses som liv. Et godt virksomhedseksempel er NOMA, som er blevet udnævnt til verdens bedste restaurant på “50 Best Restaurants” 5 gange. NOMA står aldrig stille, og derfor er de hele tiden foran sig selv, hvilket man også kan følge med i medierne i øjeblikket.

6. Vedholdenhed
Et af de væsentligste træk er vedholdenhed, som også er en form for modstandsdygtighed. Succesfulde mennesker giver ikke op, men fastholder med ensidig fokuseret stædighed deres projekt. Er der noget, de ikke evner, sætter de sig ind i det og lærer det. Intelligens og talent anses som dynamisk og noget, der kan tilegnes (growth mindset) modsat noget, som er medført og statisk (fixed mindset)

7.  100 % ansvar
Succesfulde mennesker ser sig selv som 100% skabere af deres eget liv. Deres virksomhed. Og deres succes. De giver aldrig andre eller andet skylden – såsom konjunkturer, finanskriser, covid, konflikter med partnere osv. Hvis de fejler, tager de ansvar og lærer af det, og fortsætter ufortrødent med at rejse sig igen.

8. Troværdige
En aftale er en aftale, og det man siger, er det man gør. Succesfulde mennesker har ofte en stor grad af personlig troværdighede og accountability.

9. Ildsjæle
Successfulde mennesker er ofte dybt passionerede ildsjæle, som er indrestyrede fremfor ydrestyrede. Dvs. styret af deres indre stærke overbevisning og værdibaserede kald fremfor af omgivelsernes meninger eller vurderinger.

10. Stærkt fokuserede
Det, man giver energi, vokser! Succesfulde mennesker er eminente til at fokusere intensivt på det, de ønsker at skabe. Og det gerne uden skelnen til, hvad andre mener og tænker, eller hvad der umiddelbart kan synes muligt.

11. Stærkt drive
Succesfulde mennesker har et stærkt drive. Et kompromisløst engagement og en høj personlig energi. Succesfulde mennesker har ofte evnen til at rive andre med på deres vision og skabe følgeskab – alene gennem deres personlige magnetiske energi.

12. Tænker ud af boksen
Ud af boksen tænkning værdsættes i højere grad end vanetænkning og rutiner. Nysgerrighed, læringsvillighed og evnen til at stille spørgsmål til det bestående er det, som skaber nye visioner.

13. Selvstændige
En stærk uafhængighed og selvstændighed kendetegner ofte successfulde mennesker. At gå sine egne veje, at bane vejen for nytænkning, at være skaber i sit eget liv og af sin egen virksomhed er en stærk drivkraft og værdi.

14. Mesterskab
En indre oplevelse af skaberkraft, indflydelse og kontrol i livet ser man ofte hos succesfulde mennesker. Succesfulde mennesker venter ikke på, at muligheden eller anerkendelsen bliver dem givet. De går selv efter bolden – og de er kompromisløse i deres vision og skaberkraft.

15. Handlekraftige
Succesfulde mennesker venter ikke på omverdenen. De er gjort af handlekraft. De er stærke beslutningstagere, og når de først har truffet en beslutning, handler de kraftfuldt og ofte også omgående.

16. Tager risikoer
At tage risikoer anses som noget naturligt, og noget som der er livsenergi, skaberkraft og læring i. At køre i inderbanen med stor forsigtighed og nervøsitet anses som forstemmende og begrænsende. Af denne årsag ynder mange succesfulde mennesker at handle selvstændigt, uafhængigt og hurtigt og at bevæge sig i udviklingszonen fremfor for komfortzonen.

17. Høj selvtillid og evne til at sætte grænser
Succesfulde mennesker har først og fremmest tillid til dem  selv, deres personlige styrker og deres egne indre impulser. De evner at sige til og fra på en kraftfuld måde, og deres tiltro dem selv skaber følgeskab omkring dem.

18. Hviler i dem selv
Sand styrke er at erkende sine egne svagheder. Succesfulde mennesker er ikke bange for at udstille deres fejl og mangler, og de omgiver sig ofte med mennesker, der kan komplementere dem og yde rådgivning samt udfordre dem på deres egne blinde pletter.

Når styrkerne får slagside

Men som med alle andre styrker, er der også slagsider. Jo større styrke – jo større slagside. Og disse slagsider ser jeg hos mange af de indehavere, ejerledere og topledere, som jeg fungerer som executive coach og rådgiver for.

Læs med i næste uge, når vi dykker ned i faldgruberne og slagsiderne hos de ellers så successfulde iværksættere, ejerledere og indehavere, der gæster min konsultation.

 

Matzau i medierne

Majken Matzau fungerer som ekspert på DR, TV2, JP, Berlingske mm.

Majken Matzau er ekspert i Euroinvestors podcast

Sådan koder du hjernen til at blive en vinder

Undersøgelser viser, at der er visse personlige egenskaber eller karaktertræk, der er afgørende for, om vi kan skabe en succes i livet. Men er disse medfødte – eller er det træk, der kan udvikles? Og er disse træk altid positive, eller kan de have en personlig slagside? Det taler Majken Matzau med Beate Bille om i Euroinvestors podcast om vindermentalitet: “Sådan koder du hjernen til at blive en vinder”.

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

VIndermentalitet

Når Kongen finder hjem

I begyndelsen af året fik jeg en henvendelse om Executive Coaching fra en mand i slutningen af 50’erne, som både har skabt og solgt en lang række særdeles

Læs mere»