Fra familievirksomhed til familiefejde

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

Fra familievirksomhed til familiefejde

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

Det begyndte som et løfte, et usynligt bånd mellem generationer. En arv, der skulle bæres videre – en familievirksomhed, der var mere end blot mursten og regnskaber. Den var fortællingen om et livsværk, vævet af ambitioner, slid og kærlighed.

Men da tiden kom til at føre faklen videre, bristede den skrøbelige harmoni, og i stedet for et generationsskifte blev det til en labyrint af uforløste drømme, skjulte magtkampe og fortidige skygger, der bredte sig som slyngplanter gennem familiens fundament.

Søskende, der engang legede i samme have, stod nu på hver sin side af en usynlig mur. Tavshed, der før rummede forståelse, blev til skarpe kanter af forurettelse.

Forældrene, virksomhedens grundlæggere, havde svært ved at slippe styringen og frygtede, at deres livsværk ville forvitre, hvis de gav slip.

Og den ældste søn, direktøren, bar byrden af både arv og ansvar, men også af vrede og magtkampe, der bølgede som usynlige strømme under virksomhedens facade.

En familie, revet itu af ambitioner og mistillid

I hjertet af denne fortælling står en mellemstor familieejet dansk virksomhed, hvis skæbne blev formet af de samme kræfter, der bandt familien sammen. Direktøren, den ældste af tre brødre, trådte ind i virksomheden med visionen om at føre den videre, men fortidens bånd strammede sig hurtigt omkring ham.

Forældrene, som var konfliktsky, sagde ét – men gjorde noget andet – og virksomhedens retning og ledelse blev mere og mere uklar. Og brødrene, bundet af blod, men splittet af ambitioner, fandt sig selv i en skyggekrig, hvor magten var prisen.

Den ene bror havde forsøgt at tage del i virksomhedens drift, men et fejlagtigt valg havde kostet dyrt – både i kroner og i relationer. Den anden, som aldrig for alvor var trådt ind i virksomheden, sad stadig med sine aktier og sin tavse stemme.

Hver dag blev scenen sat for nye magtdemonstrationer, hemmelige møder, gaslighting og et voksende edderkoppespind af rygtedannelse.

Direktøren havde flere gange forsøgt at skære igennem, men konflikterne var som en gordisk knude – jo mere han hev i trådene, jo mere strammede de sig om ham.

Generationsskifter i familievirksomheder er komplekse processer

Dette er ikke et enestående tilfælde. Mest kendt i Danmark er Færch-familien, hvis uenigheder førte til endeløse retssager, offentlig mudderkastning og medieopmærksomhed, som klæber til familien den dag i dag.

Et generationsskifte i en familievirksomhed er nemlig langt mere end en overdragelse af ejerskab og ledelsesansvar. Det er en psykologisk overgang, hvor gamle mønstre, identitet og frygt for forandring mødes i et skrøbeligt spil.

Forældrene ser deres livsværk glide dem af hænde, mens den nye generation står med byrden af at leve op til både familiens og virksomhedens forventninger. Ofte opstår der en magtkamp, hvor ambitioner og loyalitet kæmper mod hinanden.

For den afgående generation er det smertefuldt at give slip – ikke blot på virksomheden, men på en del af sig selv.

For den nye generation opstår der usikkerhed: Kan vi løfte denne arv? Kan vi modernisere og sætte en ny retning?

Og midt i det hele står virksomhedens medarbejdere, fanget i en krydsild af skjulte spændinger og skiftende alliancer.

Fra fastlåst konflikt til ny begyndelse

Men midt i kaosset blev en ny vej banet. Direktøren, der var tiltagende handlingslammet og stressbelastet, kontaktede mig, og selvom jeg relativt sent kom i spil som erhvervspsykologiskrådgiver for direktøren, var der en lang række tiltag, vi satte igang, og som over tid løste op for situationen.

Udvikling af det personlige lederskab

Igennem et par år arbejdede jeg tæt sammen med direktøren i intensive executive coachingforløb. Her arbejdede vi ikke så meget med ‘de andre’, men derimod med direktørens egen automatadfærd i familien, hvor han i storebror-rollen, såvel som i toplederrollen, havde tendens til at blive hård, kommanderende og dikterende, hvilket naturligt nok skabte gentagne konflikter.

Vi arbejdede i forløbet med hans blinde pletter, hans konfliktmønstre, kommunikationsstile – og helt generelt med hans evne til rummelighed og nysgerrighed.

Facilitering af samtaler og workshops

I forlængelse af det individuelle forløb tilrettelagde vi en række workshops, som fungerede som broer, hvor familien kunne tale uden frygt. De skjulte spændinger blev synliggjort, de gamle roller blev udfordret, og langsomt begyndte en ny struktur at tage form.

Forældrene måtte lære at slippe styringen, men nu i tillid, frem for frygt. Brødrene måtte finde en ny balance, hvor deres roller var klare, og magtkampen kunne slippe sit tag.

Sidst, men ikke mindst, fik vi over tid hjulpet familien til at formulere en strategi, der både tilgodeså virksomhedens succes og overlevelse, samt familiens behov for også at fungere som familie.

En investering i en ny fremtid

Den her beskrevne fortælling endte ikke med en perfekt harmoni. For selv i dag kan der opstå kold luft mellem brødrene, og gamle sår kan stadig blusse op bag lukkede døre.

Men forskellen er, at de nu har redskaberne til at håndtere det. Konflikterne er ikke længere uforløste skygger, men noget, der kan navigeres. Ved at få professionel hjælp til de psykologiske aspekter af generationsskiftet, lykkedes det familien at undgå dyre retssager, og bevare både relationer og virksomhedens værdier.

Og virksomheden, der en overgang hang i en tynd tråd, står nu med en klarere retning, ikke kun for sin fremtid, men for familien, der bærer den videre.

 

——————————————————————————-

Har din virksomhed brug for hjælp til et generationsskifte?

Hvis din familie står over for et generationsskifte, kan det være en god investering at få professionel rådgivning af Matzau Erhvervspsykologer. Ring eller skriv direkte til Majken Matzau på 70230977 samt på mm@matzau.dk – hvis du overvejer erhvervspsykologisk bistand til et generationsskifte.

 

Print

Kontakt os

Flere artikler