Klarhed er forudsætning for en effektiv stresssygemelding

Skrevet af direktør

Majken Matzau

Majken Matzau

Klarhed er forudsætning for en effektiv stresssygemelding

Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

Tilmeld Matzau Stresscoachuddannelse

Klarhed er forudsætning for en effektiv stresssygemelding

Fornyligt havde jeg en leder til samtale i min konsultation. Hun havde henvendt sig med en stressreaktion, og hun var allerede blevet sygemeldt af sin læge, da jeg mødte hende.

Da jeg fik hende i stolen var der ingen tvivl om, at hun havde en stressreaktion. Hun havde været under stærk belastning længe, og havde endvidere haft et sammenstød med den administrerende direktør i den organisation, hun var ansat i.

Sammenstødet med direktøren var dråben, der fik bægeret til at flyde over, og hun var stærkt chokeret. Hun havde derfor sygemeldt sig, og vidste ikke hvordan hun skulle håndtere situationen.

Nu advokerer jeg jo altid for, at kuren mod stress er ro. Og dette gælder i de fleste stresstilfælde, som skyldes langvarig overbelastning og kompleksitet.

Men i dette tilfælde var ro ikke kuren. Der skulle også ro til – men ro alene var ikke en hjælp, men derimod en udsættelse af den frygt, hun følte, for at konfronterer direktøren igen.

Min kunde følte sig handlingslammet og hendes stressreaktion blev ikke mindre af, at hun gik derhjemme. Jeg udfordrede hende derfor til at tage stilling til, hvad hun ville, og tage fat i sin chef omgående, så der kunne blive skabt afklaring.

Først da denne afklaring var på plads, kunne hun finde ro i sit nervesystem og hendes sygemelding begynde at have effekt. Til gengæld blev den ikke særlig lang, da det netop var denne afklaring, der skulle til, for at hun fik ro i sit nervesystem og i sit liv.

Det er naturligt, at vi gerne vil have styr på alle dramaerne, når vi bliver sygemeldt. Den klassiske respons, når jeg sygemelder en klient er som regel: ”Nej, nej det kan jeg ikke. Jeg skal bare lige…”

Men ofte er dette en del af stressadfærden, og netop en af årsagerne til, at vi overhovedet udvikler stressen. At vi ikke kan give slip og slappe af, før der er styr på alt. Og styr på alt er der sjældent, så derfor kan vi ikke give slip og lade nervesystemet regenerere.

I dette tilfælde var det dog en eksplosiv situation, som udløste stressreaktionen. Og her måtte og skulle denne situation afklares førend, at den pågældende leder kunne give slip og komme sig. Ro er kuren mod stress. Men klarhed er den ramme, der gør, at roen overhovedet kan etablereres.

Sørg derfor altid for, at der er fuldstændig klarhed omkring den sygemeldtes rolle og opgave, mens sygemeldingen foregår. Ellers har sygemeldingen kun ringe eller ingen effekt.

Hvis du vil lære mere om, hvad der skal til, for at bringe stressramte rigtigt igennem en stresssygemelding og tilbage i jobbet igen, kan du overveje at starte på Matzau Stresscoachuddannelse.

Vores næste hold starter d. 6. april, og kører i 7 måneder, med certificering til oktober.

De bedste hilsner

Majken Matzau

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler