Stressfri på fire uger? Not!

Skrevet af direktør

Majken Matzau

Majken Matzau

Stressfri på fire uger? Not!

Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

BT offentliggjorde i går en Stressguide, som man kan købe for den nette sum af 21 kr. Det skal så siges, at guiden bestemt heller ikke er mere værd.

Det er to journalister fra BT, der har lavet guiden, og alene overskriften indikerer en helt grundlæggende mangel på viden om stress.

Når vi taler stress som diagnose (stærk overbelastning og kollaps) tager det minimum 3 måneder med fuld sygemelding og dertil 2-3 måneder med reduceret tid og opgaver på arbejdet, alt andet lige, førend at nervesystemet bare tilnærmelsesvist er i balance igen.

En titel som Stressfri på 4 måneder, havde således været mere korrekt.

Endvidere fokuseres der i guiden endsidigt på symptombehandling i individet – og ikke på noget tidspunkt på de reelle årsager til den massive stressbølge, som findes i vores komplekse grænseløse arbejds- og privatliv, og hvor løsningerne derfor må søges.

I guiden angives der en række råd, som for stressramte snarere skaber mere end mindre stress, såsom “motioner din stress væk” og “sund mad, der modvirker stress”. Andre – ellers udemærkede råd som at meditere og dyrke yoga – bliver ‘mere af det samme’; nemlig ensidig symptombehandling, fremfor fremadrettede løsninger.

Skal vi have vendt stressbølgen er vi nødt til at løfte vores fokus op i et højere perspektiv end det individuelle, og adressere den kompleksitet, de krav og det store ansvar, vi i dag tillægger individet, både i privatlivet, i arbejslivet og på et eksistentielt plan.

Der er ikke blevet færre stress-sygemeldinger de seneste år – de mange stresskurser og -tilbud til trods, og vi kan som nation ikke strække elastikken meget længere i håbet om en bæredygtig fremtid.

Den største synder, når det gælder stress i dag, er nemlig at vi har fået påtaget os alt for meget ansvar – på alle fronter i livet – og at det vi reelt kan gøre, for at løfte dette ansvar, ofte er undermineret af mangel på ressourcer, indflydelse samt reel kompetence.

Mit bedste råd mod stress er ikke at “le stress væk” eller “bruge sin sunde fornuft”, som det anbefales i guiden, men derimod:

Sørg for, at alle dine opgaver og dine ansvarsområder er matchet af:

  • Din faglige kompetence (uddannelse, kundskaber, viden, redskaber, erfaring)
  • De ressourcer, som du har til rådighed for at løse opgaverne (tid, ‘hænder’,økonomi )
  • Den indflydelse og beslutningsret, som du har på enhver opgave. (det du bestemmer over)

Alt andet er og bliver en eksplosiv cocktail på stress – så sig hellere nej til den type opgaver og ansvar.

De bedste hilsner, Majken

Majken Matzau
Cand.psych.aut & Civiløkonom

Matzau Erhvervpsykologer
Nørrebrogade 26, 4.t.v.
2200 København N.

Tlf: +45 70230977
Email: info@matzau.dk

www.matzau.dk

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

Når sjælen brænder sammen

I sidste uge var jeg biografen og se den fremragende film “Shame” med Michael Fassbender i hovedrollen. Filmen beskriver et psykologisk portræt af en mand, Brandon,

Læs mere»