Vil du medvirke i et DR2 program?

“Lykkepille-epidemien er dybt skadelig og må stoppes. Man skal have lov til at være ked af det uden at få en psykiatrisk diagnose og blive sat i livslang behandling, fordi man ikke kan holde op igen.”

Således skrev Peter C. Gøtzsche, Professor og direktør, Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet, i december i Berlingske Tidende i artiklen; Vores lykkepille-epidemi er dybt skadeligIfølge Peter Gøtzshe er det kun hver tiende patient, der sættes i behandling med antidepressiver, som får nogen effekt af det.

Desværre har mange svært ved at holde op igen, selv om over 90 procent burde stoppe efter et par måneder. Omkring halvdelen får afhængighedssymptomer, som er mildere, men ganske svarer til dem, patienterne oplever, når de prøver at stoppe med »nervepiller« (Stesolid og lign.)”

Hos Matzau Erhvervspsykologer har vi hos vores kunder gennem de seneste par år erfaret en tiltagende grad af depressionsdiagnoser med medfølgende ordineringer af antidepressiver fra de praktiserende læger. Diagnoser og behandlinger, som efter vores vurdering er forkerte. Depressionsfølelser og symptomer er nemlig naturlige ledsagere til stresstilstanden, og hos de praktiserende læger  stilles diagnosen som regel på baggrund af en ti-minutters konsultation og et diagnostisk spørgeskema. Dette er ikke lægernes skyld; de gør deres bedste med de rammer, de har til rådighed.

Men vi har dog i de senere år blandt vores kunder og klienter kunnet se en tiltagende tendens til, at vores kunder – som er velfungerende, ressourcefulde danskere – forvildede spørger os til råds, når de hos en praktiserende læge har fået ordineret antidepressiver udfra en sådan depressionsdiagnose. Diagnoser, som efter vores vurdering, i mange tilfælde burde have rettet sig mod stress fremfor depression.

I den sammenhæng har DR2 henvendt sig omkring en programserie, bestående af tre tv-programmer samt en række artikler på nettet. Formålet med kampagnen er at få danskerne til at tage  mindre ”unødvendig” medicin. ”Eller i hvert fald få folk til at tænke over hvad de tager, og tænke over om der findes alternativer til medicinen”, som programleder Christian Andersen, skriver til mig.

Christian Andersen skriver videre:

”Vi har tre indsatsområder, ADHD-medicin, hovedpinepiller, og lykkepiller. Vi ved godt at medicinen, og her i sær lykkepillerne i visse tilfælde er nødvendig og har en relevant støtte til anden sideløbende behandling. Problemet er bare at mange udelukkende får pillerne.  

Man kan undre sig over at så mange får piller, og når jeg kigger på de cases vi har fået indtil nu, så er mange ramt af flere ting udover depression, og i deres tilfælde er der måske en eller anden form for mening med at de får piller. Man kunne så bare ønske sig at pillerne ikke står alene. 

Men da der angiveligt er rigtig mange mennesker som har haft stress og derved har udviklet symptomer på depression, og som så får udleveret en pakke lykkepiller hos lægen, vil vi gerne i kontakt med disse. Jeg formoder at de udgør en stor andel af mennesker der optræder i statistikkerne over forbrug af lykkepiller.”

Programserien er i gang med at blive produceret – og jeg medvirker som ekspert på stressdelen. Christian Andersen søger i den anledning to cases, der vil medvirke i programmet:

1.     En som har fået ordineret antidepressiv medicin, men som valgte at takke nej og benytte andre metoder – eg. terapi, coaching, meditation etc.

2.     En som har fået ordineret antidepressiv medicin, men som gerne vil finde et brugbart alternativ.

Hvis du kan kende en af ovenstående situationer og har lyst til at medvirke i programmet desangående, så skriv direkte til Christian Andersen på can@dr.dk .

 

Del denne side:
Share 'Vil du medvirke i et DR2 program?' on Facebook Share 'Vil du medvirke i et DR2 program?' on Google+ Share 'Vil du medvirke i et DR2 program?' on LinkedIn Share 'Vil du medvirke i et DR2 program?' on Twitter Share 'Vil du medvirke i et DR2 program?' on Print Friendly