Danmark på piller

Skrevet af direktør

Majken Matzau

Majken Matzau

Hvordan kan det være, at folk der får hovedpine af at tage hovedpinepiller ikke kan stoppe med at tage dem? Hvordan hænger det sammen, at ‘Verdens lykkeligste folkefærd’ har haft et voldsomt stigende forbrug af lykkepiller de seneste 12 år? Kan det virkelig passe, at så mange børn skal behandles med ADHD-medicin?Og… får vi det overhovedet bedre af al den medicin?Det er nogle af de spørgsmål, som journalist Anders Stjernholm er med til at finde svar på i tre dokumentarprogrammer på DR2 om danskernes forbrug af henholdsvis smertestillende medicin, antidepressiv medicin og ADHD-medicin.”Jeg fik selv en ADHD-diagnose, som tog lægen 30 minutter at stille. Medicinen, jeg fik, gav mig alvorlige bivirkninger, så i dag har jeg fundet ud af at leve uden medicin. Selvfølgelig er det ikke alle piller, der er dårlige, men jeg er alligevel rystet over hvor mange piller, vi tilsyneladende ukritisk sluger”, siger Anders Stjernholm.I det første program, som sendes i aften kl. 22 fokuseres der på danskernes enorme forbrug af hovedpinepiller. Hver dansker sluger i gennemsnit 186 svagt smertestillende piller om året og indtager eksempelvis fire gange så meget paracetamol som svenskerne.

I forlængelse heraf medvirker jeg i eftermiddag kl. 16.20 i ekspertpanelet i programmet DR2 Dagen, hvor jeg skal tale om psykologiske årsager og konsekvenser af vores store forbrug af smertestillende piller i Danmark.

I programmet om antidepressiv medicin, der sendes 10. april, møder vi Anne, der fik lykkepiller allerede som 15 årig og i dag døjer med massive bivirkninger. Og Jimmy på 53, der efter 4 år på lykkepiller har mistet sexlysten. Nu har det vist sig, at han slet ikke skulle have haft pillerne. Jimmy var nemlig ikke deprimeret, men led af stress. Jeg medvirker i dette program, som altså sendes d. 10. april kl. 22.

I programmet om ADHD-medicin sætter Anders Stjernholm spørgsmålstegn ved måden diagnosen stilles på. Han møder bl.a. drengen Mikkel, som fik diagnosen ADHD af en psykiater, der aldrig havde mødt ham.

Fra 3. april og nogle uger frem vil DR således med en lang række programmer og indslag i DRs flader sætte fokus på forskellige perspektiver af danskernes medicinforbrug og stille spørgsmålet: ”Hvad nu hvis vi i kunne få det bedre ved at vælge en helt anden vej end medicin?”

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler