Skal du have krigszonen med på ferie?

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

Skal du have krigszonen med på ferie?

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

SKAL DU HAVE KRIGSZONEN MED PÅ FERIE? 

Nu nærmer efterårsferien sig, og i den anledning bliver jeg altid spurgt (af pressen), om det ikke er bedst at være offline og holde helt fri, når man har ferie.

Så hvad er svaret på det? Det er nemlig ikke sort og hvidt.

Det er et faktum, at vi lever i en tidsalder med flydende grænser og global arbejdstid, hvorfor det i dag er normalt at ’være på’ også i sin ferie.

Som udgangspunkt er der intet galt med at besvare mails i sin ferie eller få klaret lidt arbejde. Hvis man vel at mærke hygger sig med det, og ikke er voldsomt belastet af et job, der er spækket til bristepunktet med problemer, deadlines, kriser og udfordringer.

Men er man voldsomt belastet, flytter en sådan belastning med ind i ferien. Med ind i familien. Og med ind i soveværelset.

Og her er der ikke smart-phonen eller laptoppen, der er problemet. Det er derimod et job, der ikke hænger sammen, og hvor ansvaret, kravene og udfordringerne er så tårnhøje, at det ikke er muligt at løse opgaverne inden for rimelig arbejdstid.

For nylig talte jeg en klient, som i sit chefjob sidder i en organisation, hvor der for tiden er enorme udfordringer. Og som jeg sagde til hende, er problemet ikke, at hun arbejder i ferien, men derimod at hendes arbejde er en krigszone, og at denne krigszone æder hendes ferie op.

Hver gang, der tikker en mail ind på hendes telefon, lander der en ny krisesituation hos hende. Og hvis hun åbner sin mail på telefonen, før hun lægger sig til at sove, eller som det første når hun vågner, flytter virksomhedens krise direkte ind i hendes soveværelse, ind i hendes sind, og ind i hendes drømme om natten.

”Forskellen på min og din telefon er, at hver gang, der tikker en mail ind på min telefon, glæder jeg mig over nye spændende opgaver. Og hver gang, der tikker en mail ind på din telefon, lander der endnu en krise og hastesag på dine skuldre. Vil du virkelig have denne krigszone med på ferie? Eller med i din seng?”

Det kunne min klient godt se, så hun tager på efterårsferie uden sin telefon.

Løsningen på alt dette er selvfølgelig ikke blot at efterlade telefonen hjemme og gå offline. Selvom det er absolut nødvendigt for at bevare sin livsenergi og sin frihed i en sådan situation.

Løsningen skal, som altid, findes ved en nøje afstemning af rolle, opgaver og ansvar i jobbet og en klar afgræsning i rammen for ens virke.

Men det er en opgave, der venter på den anden side af ferien, når krigszonen atter trænger sig på.

Så med mindre din mailboks er fyldt med gode nyheder og dejlige beskeder, så hold fri i din ferie, hvis du er så heldig at have en sådan.

De bedste hilsner,

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

VIndermentalitet

Når Kongen finder hjem

I begyndelsen af året fik jeg en henvendelse om Executive Coaching fra en mand i slutningen af 50’erne, som både har skabt og solgt en lang række særdeles

Læs mere»