I anledning af Netflix nylige fødselsdag blev jeg interviewet af DR om, hvorfor jeg anbefaler at se serier mod stress. Dette budskab var højst kontroversielt, da jeg først kom ud med det omkring 2011. I dag bakkes jeg op af Peter Lund Madsen. Her kan du læse hvorfor.
SERIER ER GODE MOD STRESS. HER ER DEM, DU SKAL SE
– Serier er gode mod stress, DR.dk – af Henriette Stisen
“Nu sidder du der igen. I sofaen foran serierne og – måske – din dårlige samvittighed.
Men er der grund til den dårlige samvittighed, når du lander dér med udsigter til et par timer i selskab med din yndlingsserie?
Nej, ikke hvis du spørger psykolog Majken Matzau og speciallæge i psykiatri Peter Lund Madsen.
Psykolog Majken Matzau, der er direktør i egen erhvervspsykolog-virksomhed, bruger faktisk ofte serier i sin behandling af stressramte klienter.
– Er man nået så langt ud, at ens nervesystem er brændt sammen af stress, så er det eksempelvis ikke muligt at meditere eller dyrke mindfulness for at slukke for tankerne. Der anbefaler jeg i stedet mange af mine klienter at se serier, forklarer hun.
Den prisvindende serie ‘Mad Men’, der handler om reklamebranchens første storhedstid, er blandt de serier, som Majken Matzau fx anbefaler stressramte at se.
– Jeg anbefaler ikke nødvendigvis, at man binge watcher. Men tre til fire afsnit ad gangen er helt fint, præciserer Majken Matzau.
– Når man sætter sig ned i sofaen foran skærmen, slapper hjernen af. Serier er designet til at hypnotisere os, så vi bliver suget ind i seriens univers og har lyst til at se flere afsnit. Og mens man ser en serie, har hjernen ikke kapacitet til at tænke over alt det, der stresser én, forklarer Majken Matzau.
Men hvordan kan en serie overtage styringen af din hjerne?
– Grunden til at særligt spændingsserier virker så stærkt og nærmest hypnotiserende på hjernen, er fordi hjernen er skabt til at forsøge at forudse, hvad sker kommer til at ske, forklarer speciallæge i psykiatri Peter Lund Madsen og fortsætter:
– Og så længe forudsigelserne holder stik, slapper hjernen af.
For mens du sidder og er grebet af spørgsmålet om hvorvidt i ’Game of Thrones’-Cersai slipper af sted med sin seneste plan om at overtage verdensherredømmet, er der ikke plads til andre bekymringer i din hjerne.
Og det er en mekanisme, som seriernes manuskripter udnytter.
– Det serier ofte gør, er at de bygger nogle karakterer op, som vi føler os følelsesmæssigt forbundne til. Karakterer, som vores hjerne per automatik forsøger at forudse et handlingsforløb for, forklarer Peter Lund Madsen.
– Det formodede handlingsforløb lægger en fælde for din hjerne, når manuskriptet så gør det modsatte af, hvad din hjerne havde forudset. Dermed lægger serier hele tiden gåder ud for din hjerne og fastholder din opmærksomhed, præciserer Peter Lund Madsen.
Og netop pointen med, at særligt spændingsserier ikke nødvendigvis er ren hjerneafslapning, er vigtig. For det er ikke alle serier, der har en afstressende virkning på din hjerne.
Hvis du har brug for at slappe af og slippe stressende tanker, anbefaler Majken Matzau særligt at se efter serier med følgende karaktertræk:
- Mange afsnit og sæsoner, så du uden problemer kan blive helt indhyllet i et univers over en længere periode.
- Lavt indhold af vold, stress og død.
- Et overordnet plot, der er spændende nok til at holde din interesse over længere tid – uden at være for spændende, vel at mærke.
Og det er netop en series evne til at få hjernen til at slappe af og lukke for alle andre tanker, der taler for, at man af og til dykker ned i en hel sæson af en serie frem for eksempelvis en film.
– I film har man meget kort tid til at forstå et univers. Oftest vil en film også gerne have dig til at stille spørgsmålstegn ved handlingen undervejs, hvilket stiller krav til dig som seer, siger Majken Matzau.
– I serier er man derimod i det samme univers igennem mange afsnit, og din hjerne skal derfor ikke forholde sig til noget nyt hele tiden, forklarer Majken Matzau.
Peter Lund Madsen bakker op om Majken Matzaus anbefaling, og tilføjer:
– Man kan ikke regne spændingsserier som ren hjerneafslapning, men for folk hvor hjernen kører i et alt for højt gear, som eksempelvis hos folk, der lider af stress, er det godt, fordi det i særlig grad udfordrer hjernen til at tænke på noget andet.
– Der er ikke noget skadeligt i at se serier eller at binge watche. Med mindre det begynder at gå ud over din søvn, pointerer Peter Lund Madsen.
Hyggelige serier der er gode for stressramte seere, afhængig af personlig smag
- Downton Abbey (sæson 1-6 kan streames på Amazon Prime Video)
- House of Cards (sæson 1-5 kan streames på Netflix)
- Grace & Frankie (sæson 1-3 kan streames på Netflix)
- Mad Men (sæson 1-7 kan streames på HBO Nordic, Netflix og Viaplay)
- Suits (sæson 1-5 kan streames på Netflix)