I DR’s programserie, Chefen fra Helvede, møder man danskere, der har været udsat for (rigtig) dårlig ledelse. I den forbindelse svarede jeg på spørgsmål fra programmets seere – du kan læse både spørgsmål og svar her: Hvordan tackler man problemer med chefen?
En seer stillede her spørsmålet: “Hvad kan man gøre for at identificere en “chef fra helvede” til en jobsamtale? Er der nogen specielle tegn eller “advarselslamper” man skal være opmærksom på?”
Brug dit indre barometer
Det kan være svært at spotte en chef fra helvede, hvis man kun møder chefen til en enkelt samtale. Men der er dog alligevel et par parametre, du kan være opmærksom på.
Den bedste advarselslampe findes i dig selv. I dit eget psykiske system og i din krop, som altid vil respondere på den energi, du møder.
Spørg derfor dig selv: Hvad mærker du under jobsamtalen? Hvilken stemning skaber chefen i rummet?
Føler du dig velkommen? Føler du dig tryg?
Eller føler du dig fx. utryg eller domineret?
Hvis du mærker høj intensitet og stress i mødet med chefen – så vil det med stor sandsynlighed også blive sådan i jobbet.
Iagttag chefens adfærd
Du kan også iagttage chefens adfærd: Er han (eller hun) smilende og imødekommende? Rolig og professionel? Eller virker han lukket og kold? Eller fx. stresset?
Kommer chefen til tiden?
Er der balance imellem de spørgsmål, han stiller og den præsentation, han giver af arbejdet?
Svarer han tydeligt på dine spørgsmål?
En jobsamtale er et relationelt møde ligesom alle andre typer af møder, og hvis din (måske) kommende chef virker uinteresseret, stresset eller irriteret, er det godt pejlemærke på hans generelle energi og ledelsesadfærd, og så er det bedst at takke nej til jobbet.
Stil uddybende spørgsmål
En jobsamtale går to veje, og samtalen er en anledning til, at du får svar på dine spørgsmål – og herunder også på, hvilken velvillighed hvormed de besvares.
Du kan være sikker på, at hvis der bliver tøvet, eller hvis du mødes med afvisning eller irritation, når du spørger til emner som arbejdspres, afspadsering, hjemmearbejdsdage, arbejdskultur i fritiden osv., så vil du møde det tifold, når du først er ansat og igang med en stresset arbejdsdag.
Her er det også værd at bemærke, hvordan chefen / virksomheden håndterer hele ansættelsesprocessen. Får du passende orientering? Bliver aftaler overholdt? Får du tilbagemeldinger på dine tests? – (det skal du have) Er kontrakten velafbalanceret og efter aftale?
Tag referencer
Endelig kan du også tage referencer – dvs. forhøre dig om virksomhedens rygte, og herunder også chefens. Det kan man gøre ved at google virksomheden samt chefen, og også ved at forhøre sig blandt tidligere medarbejdere. Du kan være sikker på, at du også selv bliver undersøgt.
Sig op
Men vigtigst af alt – sig og og søg et nyt job, hvis du får en ‘chef fra Helvede’. Dit psykiske helbred er langt vigtigere end et hvilket som helst job, og oplevelser som medarbejder med psykiske overgreb kan sætte spor for livet.
De bedste hilsner,