Er du perfektionist?

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

Er du perfektionist?

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

… så er det ikke derfor, du har stress!

D. 4. oktober afholdt vi et halvdagskursus for dedikerede ledere, konsulenter og behandlere i Stresscoaching, med over 100 deltagere, og energien var kanon. Formålet var at punktere nogle af de myter, der trives i bedste velgående i DK, og som i den grad bidrager til at forøge stressepidemien fremfor at helbrede den.

En af de største og mest skadelige myter om stress, er – at årsagen til stress, skal findes i den enkelte medarbejders personlighed.

Således kan man i de mange magasiner og blade ofte læse om, at det er ‘perfektionister’, der bliver ramt med stress. Denne antagelse stammer tilbage fra en gammel personlighedsteori om, at man kan kategorisere mennesker i A- og B-typer, og at det er A-typerne, der får stress. Selv Bo Netterstrøm angiver denne teori som forklaringsmodel på, hvorfor vi får stress.

Dette er dog forkert. Der er ikke evidens for i forskningen, at dette har hold i sandheden, og Karolinske Instituttet i Stockholm har har endeligt konkluderet gennem deres forskning, at teorien om A-typer ikke holder.

Stress skyldes snarere en myriade af årsager, hvoraf de fleste kan findes i de mange spændingsfelter i det postmoderne arbejdsliv. Men antagelsen om at stress skyldes et personlighedstræk, gør det bekvemt for virksomhederne, at eksportere deres stressramte medarbejdere ud af huset til eksterne psykologer og coaches, således at de stressramte kan få hjælp til deres psykologiske problemer. Men derved lærer organisationen intet.

Dette er en af årsagerne til, at er er aldrig tidligere blevet brugt så mange ressourcer på at bekæmpe og behandle stress i Danmark, og at stressproblemet trods dette alligevel er voksende.

Stressede medarbejdere er et symptom på en stresset organisation med manglende balance og uklar sammenhængskraft. Og det er dér, stressproblemet skal løses.

Så hvis du selv – eller nogen i dine omgivelser, er stressramt – så hjælp dem til at se stress i et større billede, og at ansvaret i høj grad ligger i den komplekse organisatoriske sammenhæng, og ikke skyldes ikke en brist i den enkeltes personlighed.

Stress er en helt naturlig reaktion som skyldes overanstrengelse – ikke en psykisk forstyrrelse, og mit vigtigste budskab til mine mange, stresskollapsede klienter, som alle føler, at de har svigtet, at de har en brist, og at de ikke har slået til, er altid;

“Der er ikke noget galt med dig – du er bare overstrengt.”

Med ønsket om en smuk dag,

Kærlig hilsen Majken

Majken Matzau
Cand.psych.aut & Civiløkonom

Matzau Erhvervpsykologer
Nørrebrogade 26, 4.t.v.
2200 København N.
Tlf: +45 70230977
Email: info@matzau.dk
www.matzau.dk

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

VIndermentalitet

Når Kongen finder hjem

I begyndelsen af året fik jeg en henvendelse om Executive Coaching fra en mand i slutningen af 50’erne, som både har skabt og solgt en lang række særdeles

Læs mere»