5 GODE GRUNDE TIL AT STRESSSYGEMELDINGER GÅR GALT
Alt for mange stresssygemeldinger har ringe eller ingen effekt. Det er synd – for en reel sygemelding med en professionel håndtering af alle sygemeldingens faser, er den eneste mulighed for, at man kommer helskindet igennem et stressforløb og tilbage på arbejde igen uden tilbagefald.
Her kan du læse de 5 grunde til, at stresssygemeldinger ofte går galt:
1. Sygemeldingen er ikke korrekt prognosticeret fra starten og tages konstant op til revision. Fx.: man sygemelder i en uge eller to, og så evaluerer man igen. Og igen. Og igen. Herved vedligeholdes alarmberedskabet, og der skabes ikke rum for, at den stresssygemeldtes nervesystem kan falde helt til ro.
2. Sygemeldingen er for kort i det hele taget. Herved når den stresssygemeldte ikke at få det bedre. Konsekvens: der startes op igen på arbejdet, mens nervesystemet stadig er i alarmberedskab, og dette er ét skridt frem og ti tilbage. Det er her kun et spørgsmål om kort tid, før der sygemeldes igen.
3. Sygemeldingen bruges forkert. Dvs. virksomheden ikke respekterer, at den stresssygemeldte skal fredes fuldt og helt. Der skal autosvar på både mail og telefon, og der skal ikke være jævnlig kontakt.
Der er her stor forskel på at være sygemeldt med stress og med stort set alt andet – også depression. Stress er en overbelastningsreaktion, og kuren er og bliver ro. Her er det ikke ‘vigtigt at holde kontakt til arbejdspladsen’, som nogle hævder. Tvært om vedligeholder dette stressen.
4. Sygemeldingen bruges forkert af den sygemeldte: Når man kollapser med stress, er nervesystemet og sindet i alarmberedskab, og her er der næsten umuligt at finde den ro, der skal til, for at komme stressen til livs.
De sygemeldte, der ikke har fået korrekt rådgivning, holder sig typisk i gang med alle mulige aktiviteter, som de antager, vil hjælpe dem til at få det godt igen. Desværre ofte også forstærket af anbefalinger fra behandlere.
Det eneste, der dog virker, under en stresssygemelding er ro nok, længe nok. Denne ro får man af at give fuldstændig slip, se serier på netflix, høre lydbøger, sove, og lade dagene flyde, mens man er offline fra arbejde og livet iøvrigt.
Træning, sund kost, detox, fastholdelse af kontakt til arbejde eller find din passion på alle mulige måder, holder kun stressen i live.
5. Efter sygemeldingen kommer man får hurtigt og voldsomt tilbage på arbejdet. Der er her to store problemer.
For det første har virksomheden ikke lært noget, hvis de ikke har modtaget rådgivning om, hvilke processer, roller, mål, ansvar osv. i organisationen, der ikke hænger sammen, og har været årsag til stressen. Og ja – det er som oftest i vores arbejdsliv at hovedårsagen til stress skal findes.
For det andet kommer den sygemeldte tilbage med skyldfølelse og angst for at miste jobbet, hvorved de kommer til at yde for meget for hurtigt ift. den nænsomme opstart, der er nødvendig for ikke at chokere nervesystemet igen.
Efter en sygemelding, skal der altid laves en indslusningsplan over 2-3 måneder, hvor man langsomt trapper op på timer og kompleksitet. Dette skal styres bevidst og korrekt, ellers er det kun et spørgsmål om tid, før det går galt igen.
Det er således vigtigt, at man diagnosticerer og prognosticerer korrekt fra starten af en stresssygemelding, og det er faktisk muligt at give et generelt fingerpeg om en stresssygemeldings længde. Det kan man, og det gør vi hos os.
Vores anbefaling er, alt andet lige: tre måneders fuld sygemelding i hjemmet, og derefter 3 måneders indslusning på jobbet – dvs. deltidssygemelding.
Denne formel virker under følgende forudsætninger:
1. At man er en almindelig, robust gennemsnitsdansker uden alt for mange lig i bagagen, herunder gentagne tidligere stresssygemeldinger, psykisk sygdom eller andet.
2. At man følger anbefalingerne til gennemførelse af sygemeldingen; dvs. fuld ro, ingen træning osv.
3. At man følger anbefalingerne til indslusning over 3 måneder, hvor både virksomheden og den stressramte har lært af fortiden og er indstillet på andre måder, at løse opgaverne på.
Under disse forudsætninger kommer man helskindet igennem en sygemelding og kommer til at stå stærkere og mere bevidst og robust på den anden side, fremfor at ryge ind i stressspiralen med gentagne sygemeldinger og kronisk stress som endestationen.
Hvis du vil lære at udarbejde en præcis og korrekt prognose, behandlingsplan og indslusningsplan, kan du blive uddannet på Matzau Stresscoachuddannelse.
Hold 9 starter d. 18. maj – med certificering d. 13. oktober.
De bedste hilsener
Majken Matzau