Tvangsfredning fremfor tvangsaktivering af stressramte

Skrevet af direktør

Majken Matzau

Majken Matzau

Tvangsfredning fremfor tvangsaktivering af stressramte

Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

 

TVANGSFREDNING FREMFOR TVANGSAKTIVERING

Man burde indføre et helt nyt koncept i den nationale stressbehandling. Normalen i dag er, at stresssygemeldte borgere bliver mødt af en byge af aktiverings’tilbud’, bestående af jobsøgningskurser, stresskurser, motionskurser eller kurser i sund kost. 

Så lad mig endnu engang være helt klar i mælet:

Når vi taler stress, som er så alvorlig, at der sygemeldes, er kuren ro. Selv velmenende kurser i stresshåndtering gør i både den akutte samt opbyggende fase af en stresssygemelding mere skade end gavn, da enhver aktivitet – og især aktiviteter som kræver at man forholder sig til sin stress, øger stressniveauet og vedligeholder stressreaktionen.

Det er ikke før, den stresssygemeldtes nervesystem er faldet helt til ro og har stabiliseret sig igen, at det gavner at forholder sig til årsagerne til stressen og til den videre vej frem i livet. Og denne fase indtræffer først efter adskillige måneders sygemelding. I fuld fredning og ro.

Man skulle tro, at dette var indlysende. Om ikke for de offentlige instanser, så i det mindste for de stressramte selv. Men sådan er det bare ikke.

Stress er og bliver et alarmberedskab i vores nervesystem, hvor stresshormoner udløses i overflod. Det er et overlevelsesberedskab, og i sin natur ekstremt kraftfuldt, idet adrenalinen og kortisolen er designet til, at gøre os kampberedte til sidste blodsdråbe.

Når man derfor prøver at italesætte stress overfor en stressramt, eller endnu værre: sygemelder en stressramt, mødes man altid med voldsom modstand. Dette er en naturlig biologisk funktion hos den stressramte, hvor hans instinkt kræver, at han kæmper og overlever, og antager, at han dør, hvis han lukker øjnene.

Spørger man den stressramte selv, vil han ikke være i stand til at mærke andet end krisen og overlevelsesinstinktet, og hans kognitive funktioner vil i øvrigt være sat ud af spil. Af denne årsag skal stressramte rådgives og ikke coaches, og rent ledelsesmæssigt er instruktiv, styrende ledelse det eneste, der hjælper her.

Således er det helt standard, når man sygemelder et stresskollapset menneske, at reaktionen er: “Nej, nej – det kan jeg ikke. Det er bare lige en periode, jeg har styr på det”. Dette til trods for, at hans nervesystem er i akut smerte.

I starten af en stresssygemelding har man det forfærdeligt. Man antager, at nu får man det bedre, men tværtimod får man det værre, idet man nu er nødsaget til at mærke sit indre kaos, når man har fået elimineret det ydre kaos. Det tager tid – ofte mindst 7-10 dage, førend alarmberedskabet falder, og dette kun vel og mærke, hvis man har fulgt vores forholdsregler om fuld ro.

I denne periode hjælper det at se serier på netflix, at høre lydbøger eller andet, der kan distrahere tankerne fra det kaos, som har hersket så længe. Og lykkes dette, vil nervesystemet helt af sig selv falde til ro.

Herefter følger en periode med voldsom træthed – dvs. den træthed, som stresshormonerne har holdt fra livet, skal nu have lov at overtage. Kuren er her søvn. Masser af søvn. Denne periode tager ca. 4 uger.

Herefter følger fasen, hvor nervesystemet langsomt regenererer og energien bygges op igen. Enhver henvendelse fra arbejdet – og fra kommunen medfører her et skridt tilbage i helingsprocessen. Nervesystemet er skrøbeligt som en æggeskal, og der skal intet til at alarmere stressresponsen igen. Stresskurser eller aktiveringskurser er her den rene gift. Denne fase tager minimum 6 uger.

Den samlede proces tager alt andet lige 12 uger med fuld sygemelding, og derefter 12 ugers indslusning – dvs. deltidssygemelding. Alt i alt ca. 6 måneder.

Dette står i skærende kontrast til de mange, som bliver aktiveret under deres sygemeldinger, og dermed fastholdt i en stresstilstand i årevis.

Jeg modtager dagligt henvendelser fra et utal af stressramte desperate mennesker, som afkræves alle mulige aktiviteter for at kunne bevare deres sygedagpenge og for at virksomhederne kan få deres refusion.

Er man en af disse stressramte, risikerer man at udvikle kronisk stress og ryge helt uden for arbejdsmarkedet. Er det virkelig det, vi ønsker som samfund?

Lad mig derfor foreslå et helt nyt og banebrydende koncept: Tvangsfredning.

Således kunne man – med løbende individuel rådgivning af de stresssygemeldte omkring en stresssygemeldings korrekte håndtering – tvangsfrede de stressramte i de tre måneder, det alt andet lige tager med fuld ro at blive ’rask’ igen, fremfor at bruge ressourcer på kurser og krav.

Og på denne måde ville de stresssygemeldte få det sociale alibi, der er nødvendigt, for at finde ro.

Tænk hvis man fik et standardbrev, når man blev sygemeldt fra det offentlige:

“Kære stressramte. Hvor har du været meget igennem. Og nu er tiden kommet til at hele. Du er hermed fredet i tre måneder, hvor du i de første to måneder skal ligge på din sofa og se serier, høre lydbøger og sove så meget, du kan. Du må også gerne gå stille ture i naturen, hvis du har lyst eller lave blid yoga hjemme i din stue. Men ellers skal du hvile så meget som muligt. Doctor’s (og statens) orders.”

Kærlig hilsen

KARRIERERÅDGIVNING

Har du brug for hjælp til at afklare din karrierevej? Dit næste job? Et professionsskifte?

Så kan du få kortlagt din Karriereprofil og blive klogere på dine karrieremønstre.

Book tid til Karriererådgivning

BLIV MATZAU STRESSCOACH

Vi har åbnet for tilmelding til Hold 10, 2018

Nu kun 4 moduler.

For ledere, konsulenter, coaches, behandlere og øvrige professionelle, der brænder for at arbejde med stress.

Opstart 2. maj 2018
Certificering 12. oktober 

Tilmeld her: 

STRESSRÅDGIVNING VIRKSOMHEDER

Få en præcis vurdering

  • Diagnose, prognose, handleplan for den enkelte medarbejder
  • Anbefaling og prognose i forbindelse med sygemelding
  • Stressbehandlingsforløb fra A-Z for medarbejderen
  • Tilbagemelding til HR om organisationens kilder til stress
  • Rådgivning omkring indslusning på jobbet
  • Rådgivning af nærmeste leder

Læs mere her

BOOK EN TID

Få en korrekt vurdering af din stresstilstand, en præcis prognose og en optimal handleplan.

i Århus, Odense, København og Hillerød.

Book tid her  – eller ring på 70230977.

VINTER SOLHVERV KRYSTALMEDITATION

D. 21. december afholder vi Vinter Solhverv Krystalmediation. 2 timers meditation, krystalkoncert og fordybelse.

Hvor: Lorelei’s Concert Hall
Hvornår: 21.12 kl. 20 – 22
Hvem: Alle er velkomne

Køb billetter – UDSOLGT – men vi har åbnet for to ekstra pladser

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

Det er ok, far

  For nylig havde jeg en adm. direktør i stolen. Han var en mand i fyrrerne, og han var startet i et executive coachingforløb hos

Læs mere»