Rigtige mænd går også i sort

Skrevet af direktør

Majken Matzau

Majken Matzau

Rigtige mænd går også i sort

Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

Rigtige mænd går også i sort

Rigtige mænd går også i sort

“En dag kom en 42 årig, meget maskulin mand til samtale i min konsultation. Han var fysisk stor og muskulær, og han mindede mig ved første øjekast lidt om Steven Seagal. Da jeg spurgte ham, hvorfor han havde bedt om en konsultation, svarede han, at han havde det ”lidt skidt”. Men det var tydeligt, at han ikke bare havde det lidt skidt, men meget skidt, og jeg ved af erfaring, at når en rigtig mand beder om hjælp hos mig, er det fordi, at han enten er ved at gå i sort, eller allerede er det.

Med andre ord; her var en mand, der var på sammenbruddets rand.

Da jeg interviewede ham, viste det sig, at han gennem hele sit professionelle liv havde været (og var stadig) aktiv kommanderende og instruktør i en af militærets hårdeste elite-enheder. Han havde været udsendt på en lang række militære missioner i verdens brændpunkter, og nu var han aktiv i diverse redningskorps, hvor han med øjebliks varsel blev kaldt ud i akutte redningsaktioner. Dertil var han rådgiver i forskellige militære tænketanke, og sidst – men ikke mindst – fungerede han til dagligt som leder i en virksomhed med 15 medarbejdere i reference. I sin ’fritid’ var han hard core aktiv adventure-sport udøver.

Han var en stor mand og fyldte godt i lokalet, og i løbet af samtalen blev jeg bekræftet i min fornemmelse af, at han ikke kun havde det ”lidt skidt” men at han var på grænsen til et decideret sammenbrud. Han havde et væld af stresssymptomer, han kunne ikke sove om natten, og… han kunne ikke være alene hjemme i sit hjem. Han var enmand, der var kamptrænet gennem et langt professionelt liv til konsekvent at overhøre og undertrykke sine fysiske og følelsesmæssige signaler og fokusere skånselsløst på sin mission. Og denne træning bragte han med sig ind i sit øvrige liv – også som leder.

Når han ikke kunne tåle at være alene, skyldtes det, at han jo da ville være nødt til at mærke sig selv. Og han havde gennem sin professionelle karriere undertrykt så meget smerte, uro og spænding, at såvel hans nervesystem som hans underbevidsthed var som en granat, der hvert øjeblik kunne eksplodere.

Et menneske, der vedholdende undertrykker sine kropslige signaler og flygter fra sine følelser gennem at handle og handle, vil altid blive indhentet af sin krop, sin sjæl og sit selv en skønne dag. Og således måtte det også være for denne mand.

Jeg spejlede dette billede for ham – skarpt og tydeligt, samt opregnede konsekvenser, muligheder og sammenhænge for ham. Men han var ikke indstillet på at foretage ændringer i sin livsstil. Hans indstilling var, at han havde det helt fint med tingene, som de var. Og da han gik ud af døren tænkte jeg, at så måtte han jo bryde sammen.

Ugen efter kom han igen, men det var en meget forandretmand, der trådte ind ad døren. Han rvirkede rystet og havde tårer i øjnene, men hans kropsprog var åbent, og hans blik nærværende. Hvad var der sket?

Han fortalte da, at han et par dage tidligere havde han været på vej på arbejde, og da han havde sat sig ind i sin bil, havde han fået stærke smerter omkring hjertet og var besvimet i bilen. En nabo, der var på vej ud og gå tur med sin hund, havde set ham sidde i bilen – med hænderne knyttet fast om rattet, og da naboen senere kom hjem fra gåturen og så ham siddende i samme position, ringede hun 112.

Han kom først til bevidsthed på hospitalet. Her blev han undersøgt for diverse blodpropper i hjertet og fik taget en lang række prøver, som blandt andet viste et alt for højt blodtryk, men ingen blodprop. Ingen hjerterytmeforstyrrelser. Og intet slagtilfælde. På baggrund af disse prøver holdt også lægen spejlet op for ham. Diagnosen var klar. Stress. Elitesoldaten var brudt sammen og gået i sort i ordets bogstaveligste forstand.

Og først da, kunne jeg komme igennem hans panser af psykologisk forsvar og sammen med ham starte helingsprocessen op.

Denne mand var en af de heldige – han nåede at få hjælp, førend hans mangeårige alarmberedskab udviklede sig til en reel depression.

———————————————————————————————————————————————————————————-

Fra Rigtige mænd går også i sort – tredje bog i stresstriologien – denne gang til mændene, som udkommer d. 22. april på People’s Press. Du kan downloade en smagsprøve samt forudbestille bogen allerede nu i vores webshop.

Kærlig hilsen 

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler