Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

Skrevet af direktør

Picture of Majken Matzau

Majken Matzau

Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

Picture of Af Majken Matzau

Af Majken Matzau

Mange danskere må i øjeblikket arbejde hjemmefra og sætte en helt ny struktur op for deres hverdage. At arbejde hjemmefra indebærer mange fordele, men også en del faldgruber. Her er hvad du skal vide for at indrette din hverdag på en god og effektiv måde. 

Fordele ved hjemmearbejde

At arbejde hjemmefra indebærer mange fordele. Heraf kan nævnes, at man sparer tiden (og stressen), man normalt ville have brugt på transport til arbejdet samt at gøre sig i stand og tage professionelt tøj på. I stedet kan man hænge ud i sit komfort-tøj med morgenhår og morgenkaffe.

Dertil kommer fordelen ved, at man bliver meget mindre forstyrret, end når man sidder i storrumskontoret på arbejdet. Arbejder man fx. med koncentreret vidensarbejde, er hjemmearbejdspladsen intet mindre end genial, for det er her, man kan arbejde effektivt og koncentreret.

Det er faktisk sådan, at hver gang du bliver forstyrret, imens du udfører koncentreret vidensarbejde som fx. dokumentation, skrivning eller analyser, vil du være mere end 20 minutter om at komme tilbage i den samme koncentration. De mange forstyrrelser slider også på vores kognitive system og gør os mentalt slidte.

Endvidere kan det jo være effektivt, at man kan sætte en vask over, imens man arbejder.

Faldgruber ved hjemmearbejde

At arbejde hjemmefra indebærer dog også et par faldgruber og ulemper. Her kan nævnes de udflydende og uklare grænser, hjemmearbejdspladser skaber både i vores liv, men også i vores bevidsthed. Når arbejdsopgaverne flytter med hjem på din private matrikel, kan det være svært at lukke fuldstændigt ned for de krævende opgaver, også når man blot er hjemme og skal hygge sig.

Hvis man har et arbejde med mange kriser og udfordringer, vil alene det at have adgang til mailen hjemmefra, være en stressfaktor. Selvom man beslutter sig for ikke at åbne sin lab top eller sin mobiltelefon, vil der stadig være et konstant vindue åbent i din bevidsthed, som bevirker en ubevidst alarmtilstand i nervesystemet. Og det er præcist derfor, at man får en næsten tvangsmæssig trang til at tjekke sine beskeder og mails hele tiden.

Netop dette mønster kan vi også se hos verdens befolkning i øjeblikket: en ubændig trang til at have alle nyhedskanaler kørende samtidig og hele tiden – samt tjekke sociale medier, mails, beskeder osv. Det er behovet for kontrol i en uforudsigelig virkelighed, der giver sig til kende her, og det er ganske naturligt.

Når man skal arbejde effektivt hjemmefra, kan følgende spilleregler derfor være nyttige:

Spilleregler for effektivt hjemmearbejde

1. Beslut dig for et fast, godt og uforstyrret sted at indrette din arbejdsplads.

2. Se din hjemmearbejdsdag som en arbejdsdag. Det vil sige, at du møder på arbejdet og arbejder X antal timer i et afgrænset tidsrum. Her skal der afsættes tid til frokostpausen osv. Så undgår du, at opgaverne og din tid flyder ubegrænset ud i din privatsfære. Her i corona-perioden er det også en god ide at afsætte faste tider til fx. online statusmøder med nærmeste leder.

3. Det er fint at sætte en vask over, mens du arbejder og tømme den i pausen, men prøv at være så struktureret som muligt og afgrænse arbejde og fritid.

4. Beslut dig for hvilke opgaver, du skal løse, samt hvilke du ikke skal løse. Så undgår du også, at din indsats bliver udflydende og uhåndterlig. Og afstem forventninger hertil med din chef, så du undgår misforståelser.

5. Når du nu alligevel arbejder uforstyrret, så sørg for, at slå notifikationer fra på dine mails og sociale medier etc. Det er langt mere effektivt som vidensarbejder at arbejde fokuseret.

6. Man kunne argumentere for, at det er nyttigt at indlægge faste pauser. Men udover frokostpausen er det ikke nødvendigvis den bedste ide. For der er stor forskel på vidensarbejde og manuelt arbejde. Står du ved et samlebånd, kan du let holde faste pauser og hvile ryggen.

Men laver du vidensarbejde er det straks sværere at holde pauser. For sindet arbejder videre i pausen helt af sig selv, og man får ikke meget ud af pausen. Til gengæld forstyrrer man sin koncentration.

Det bedste er at holde færre, men længere pauser – og det på naturlige steder i opgaveløsningen. Skriver man fx. på en analyse eller en bog, så er det naturligt at holde en god lang pause, når man har skrevet et kapitel færdigt, snarere end midt i kapitlet.

7. Sørg for aftaler i huset om støj og forstyrrelser. Hvis du bliver forstyrret hele tiden af dine børn eller der er meget larm, er der ingen fordele i at arbejde hjemmefra. Her i corona-tiden kan du fx indlægge en arbejdspause i dit program, hvor du hygger dig med dine børn.

8. Nyd fleksibiliteten og roen ved hjemmearbejdspladsen. At kunne arbejde fleksibelt og mobilt er nøglen til vores moderne videnssamfund og ikke mindst også i fremtiden på den anden side af coronakrisen, hvor vi vil komme til at nyde godt at de mange nye tiltag og løsninger, vi udvikler og implementerer af nød i øjeblikket.

De bedste hilsner,

Majken Matzau - stresscoachuddannelse

Del denne artikel:
Print

Kontakt os

Flere artikler

VIndermentalitet

Når Kongen finder hjem

I begyndelsen af året fik jeg en henvendelse om Executive Coaching fra en mand i slutningen af 50’erne, som både har skabt og solgt en lang række særdeles

Læs mere»