En aften med fuldmåne, meditation og syngeskåle

DR er taget med til en speciel aften med måne, meditation – og ikke mindst en koncert på 25 syngende krystalskåle.
– Læs hele artiklen her

Det er lørdag aften midt i byen.

Fuldmånen er på vej op over en dybblå himmel. Og inden døre – her i baghuset, et tidligere bibliotek med højt til loftet, store buede vinduer og masser af levende lys – har erhvervspsykolog Majken Matzau netop taget hul på en aften i meditationens tegn.

Og ikke en helt almindelig én af slagsen. Meditationen skal nemlig foregå akkompagneret af sekvenser og harmonier fra alkymistiske krystal-syngeskåle, der står og stråler i smukke farver, og som hun senere skal spille på.

Sluk den indre computer

Vi begynder med en guidet meditation, hvor vi alle bliver bedt om at slukke for vores indre computer, faneblad for faneblad.

– Da var jeg solgt, det var så fantastisk, at jeg tænkte – sådan nogle må jeg have, det må jeg også gøre. Jeg har også en baggrund som klassisk musiker, jeg er pianist, så dét, at kombinere meditation med musik, var helt naturligt for mig, forklarer hun.

Hver skål har sin egen grundtone, for hver skål er unik, lavet af fusioner (alkymier) af forskellige krystaller, ædelmetaller, mineraler og ædelsten. Majken Matzau forklarer, at hver skål udsender frekvenser, som ifølge hende gør os i stand til at rense den indre tavle og bringe os i en meget dyb meditation.

Det dybe og høje C

Majken Matzau forklarer videre, at hun har ledt og fundet skåle, der som udgangspunkt er afstemt efter kammertonen, så de også kan spille sammen med andre instrumenter.

Hun begynder at spille. Hele skalaen tages i brug – skålene har hver deres tone. Nogle dybe og rungende, fx den store guldskål, der er det dybe C – men den har samtidig en overtone, der ligger fem toner (en kvint) over C´et. Andre vibrerer i de helt høje toner, en smuk blå skål, der er skabt af smeltet akvamarin og belagt med guld, er fx det høje C, og andre igen rummer en hel harmoni i sig selv.

Det føles godt at sidde her med lukkede øjne og lade sig rive med at de smukke toner, der klinger og vibrerer så højt, at det mærkes i ens indre, nærmest den samme følelse, som når man er til koncert og bassen tager fysisk om ens indre. Og på en eller anden umærkelig vis, så bliver det nemmere at trække vejret dybt, og hovedet tømmes for tanker – det er kun musikken, der lige taler lige nu.

Blæser tankerne væk

Men hvordan kan man forklare den følelse af ro og evne til at trække vejret helt i maven, som følger i kølvandet af kombinationen meditation og musik?

– Jeg ryger selv i en trancelignende tilstand, hvis ikke jeg gjorde det, så kunne jeg ikke lave det her. Man skal ikke have forudsætninger eller være speciel spirituel for at kunne mærke, hvordan det virker.

– Jeg har brugt det i en række virksomheder og helt op på direktionsgangen, og folk fortæller mig, at det virker meget stærkt på dem. Jeg har aldrig hørt det modsatte.

– Mange mænd – der er nemlig ofte dem, der har sværest ved at få styr på deres tanker i forbindelse med meditation – kommer til mig bagefter og fortæller, at de her skåle ganske enkelt blæser alle deres tanker væk, og at de føler, de kommer i en dyb bevidsthedstilstand.

Majken Lorelei fortæller om, hvordan lyd kan virke healende, og hvordan krystalsyngeskåle gør det let at opnå en dyb meditativ tilstand.